Τα φύλλα εδαφοκάλυψης χρησιμοποιούνται για να εμποδίσουν την ανάπτυξη των ζιζανίων, να διατηρήσουν τη θερμότητα στο έδαφος, να εμποδίσουν την εξάτμιση του νερού και να σταθεροποιούν το έδαφος. Ειδικά φύλλα εδαφοκάλυψης μπορούν να δώσουν πρόσθετα πλεονεκτήματα όπως την προστασία από τα έντομα και την προώθηση της ανάπτυξης των φυτών.

Η ποικιλία των φύλλων εδαφοκάλυψης περιλαμβάνει:

  • Πολύ λεπτά φύλλα υψηλής αντοχής από LLDPE (γραμμικό πολυαιθυλένιο), πάχους 15-25 μm, διάφανα, μαύρα ή φυμέ.
  • Μαύρα φύλλα μεγάλης διάρκειας ζωής, πάχους 50-100 μm, που περιέχουν ειδική αιθάλη (carbon-black) και αντιοξειδωτικά για εδαφοκάλυψη μεγάλης διάρκειας σε καλλιέργειες φράουλας, αμπελιών κ.α.
  • Ειδικά φωτοεκλεκτικά φύλλα από LLDPE, πάχους 20-35 μm.

o  Καφέ φύλλο που επιτρέπει τη θέρμανση του εδάφους κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ ταυτόχρονα είναι σχεδόν αδιαπέρατο στο φως και εμποδίζει την ανάπτυξη των ζιζανίων.

 Πράσινο ημιδιαφανές φύλλο που εξασφαλίζει επαρκή έλεγχο ζιζανίων και ταυτόχρονα επιτρέπει τη θέρμανση του εδάφους.

Ασπρόμαυρο φύλλο που διασφαλίζει τέλειο έλεγχο ζιζανίων και ταυτόχρονα αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία και αυξάνει το φως που χρειάζεται η καλλιέργεια (το άσπρο μέρος του φύλλου προς τα πάνω).

Ασημί/Μαύρο φύλλο που εμποδίζει την ανάπτυξη των ζιζανίων, ενώ η αντανάκλαση του φωτός από το ασημί χρώμα αποδιώχνει τα έντομα και  προστατεύει τα φυτά (το ασημί μέρος του φύλλου προς τα πάνω).

  • Βιοδιασπώμενα φύλλα (πάχους 12-14 μm), που παράγονται από αποδεδειγμένα βιοδιασπώμενο υλικό το οποίο διασπάται ολικά μετά τη χρήση.
  • Φύλλα για αντανάκλαση του φωτός (πάχους 35-70 μm), άσπρα ή ασπρόμαυρα, με υψηλή αντανάκλαση του φωτός. Απλώνονται στο έδαφος με σκοπό να αντανακλούν τον ήλιο για να αυξάνεται το φως μέσα στο θερμοκήπιο κατά τους χειμερινούς μήνες. Τα φύλλα αυτά χρησιμοποιούνται  ευρέως σε υδροπονικές καλλιέργειες, τόσο σε θερμοκήπια με πλαστικό όσο και σε γυάλινα.